Vocea Transilvaniei

 Breaking News

Cum se tine Postul Pastelui. Preot: „A posti înseamnă a refuza să te prosteşti”

Promo Antena 3
Cum se tine Postul Pastelui. Preot: „A posti înseamnă a refuza să te prosteşti”

Cum se tine Postul Pastelui / Sursa foto: bisericasfintiitreiierarhi.md

🕔 duminică, 13 martie 2016, 09:48

Cum se tine Postul Pastelui. Părintele Constantin Necula, unul dintre cei mai cunoscuţi preoţi creştin-ortodocşi, îi sfătuieşte pe cei care doresc să ţină Postul Paştelui să nu considere că acesta este o cură de slăbire şi nici o obligaţie, ci o bucurie – transmite AGERPRES. „A posti înseamnă a vorbi mai puţin, a munci mai atent, a ne iubi cu mai mare grijă, a fi mai atenţi la tot ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit”, a explicat, pentru AGERPRES, preotul Constantin Necula, consilier misionar şi de imagine al Mitropoliei Ardealului.

Cum se tine Postul Pastelui

sursa foto: captură YouTube

sursa foto: captură YouTube

Potrivit acestuia, „postul nu e un post vegan în modul vegan al acţiunii”. „Dincolo de a nu mânca şi a nu bea, înseamnă a te aşeza în liniştea lui Dumnezeu. Nu în ultimul rând nu este o obligaţie de serviciu, postul este o bucurie. Este un mod al lui Dumnezeu de a se face cunoscut oamenilor şi de a-i face pe oameni să înţeleagă adevăratul ritm al vieţii. Apoi, una dintre propunerile pe care putem să o facem liniştiţi în timpul postului este să vorbim mai puţin, să muncim mai atent, să ne iubim mai cu grijă, să fim un pic mai atenţi la tot ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit, pentru că, până la urmă, nu vine chiar totul din construcţia financiară a lumii, ci şi din partea morală a lumii”, a spus părintele.

El a adăugat că postul nu trebuie fie confundat cu o obsesie a mâncării.

Cum se tine Postul Pastelui

„Trebuie să fim atenţi ca să nu facem din a nu mânca o obsesie şi nici din a mânca o obsesie. Trebuie să învăţăm să trăim într-un echilibru aşa cum ni-l îngăduie Dumnezeu. Sunt convins că cei care au munci foarte grele pe şantier sau în alte condiţii au micile lor derogări dumnezeieşti. Nu cred că Hristos stă cu o carte de reţete să controleze oamenii, dar răstignirea Mântuitorului ne obligă la un pic mai multă atenţie şi să înţelegem că nu asta trebuie să fie principalul scop al postului. Noi nu mâncăm, ca să ne împărtăşim. Noi nu mâncăm, pentru ca să putem să mâncăm în noaptea de Înviere trupul şi sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a afirmat Constantin Necula.

Întrebat cât de mult contează Postul Paştelui pentru el ca preot, părintele Necula a răspuns: „Foarte mult, pentru că mă ajută să-mi întăresc relaţia cu toţi credincioşii, pentru că vezi încă o dată sute de oameni, în Postul Mare spovedeşti, chiar tu ca preot te reaşezi în normalitatea preoţiei tale. Postul este un exerciţiu pe care trebuie să îl avem tot timpul, pentru că niciodată nu trebuie să mâncăm pe săturate, niciodată nu trebuie să facem niciun abuz. Cred că a posti înseamnă a refuza să te prosteşti”.

Cum se tine Postul Pastelui

Preotul compară Postul Paştelui cu o „operaţie pe conştiinţă deschisă”.

„E foarte greu, cine a zis că e uşor? Nu există lucru bun făcut fără greutate. Este o operaţie pe conştiinţă deschisă. Dincolo de aceasta, postul înseamnă spovedanie, postul înseamnă aşezarea conştiinţei tale dinaintea conştiinţei lui Dumnezeu, nu că în alte timpuri, nu doar în post, nu ar trebui să fie aşa. Dar, o dată în plus, o reactivare a celulei duhovniceşti a fiecărui organism uman contează de fiecare dată”, a arătat Constantin Necula.

Legat de încercările la care se spune că sunt supuşi credincioşii în perioada postului, preotul a subliniat că „postul nu e ceva spectaculos” şi recomandă ţinerea Postului Paştelui, alături de rugăciunile unui preot duhovnic.

Cum se tine Postul Pastelui

„Putem fi mai încercaţi dacă nu suntem atenţi şi dacă facem din post un fel de drapel în vânt, desfăşurat din când în când, spectacular. Postul nu are nimic spectaculos în el. Postul este un exerciţiu al smereniei şi orice încercare se vindecă cu dezîncercarea, pentru că de la Dumnezeu vin toate şi spre Dumnezeu se îndreaptă toate. Sfatul meu prietenesc este ca să încercaţi de fiecare dată să postiţi alături de rugăciunea unui duhovnic, cu nădejdea în Dumnezeu şi niciodată socotind-o ca pe o sarcină de serviciu”, a concluzionat preotul Constantin Necula.

Postul Paştelui începe luni pentru creştinii ortodocşi.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte VOCEA TRANSILVANIEI pe FACEBOOK!
 
loading...

Comments

comments

3 comentarii

 1. Stefan
  Stefan martie 14, 09:25

  Un monument de prostie : „A posti înseamnă a refuza să te prosteşti”. Iertati-ma, dar a fi un vajnic tzucator de moaste arata clar cit de prost esti!!! Iar astia tin post ca asa le-a spus popa.

  Răspundeți la acest comentariu
 2. o femeie
  o femeie martie 14, 13:53

  A posti inseamna cumpatare si generozitate. Inseamna mancat portii mici si simple, inseamna mai putina vorba si mai multa rugaciune, meditat la sacrificiul lui Iisus. Inseamna mancat putin si dat si la altul din putinul ramas.
  Cand ma rog nici nu mai am pofta de mancare, asa ca un post tinut bine e un post unde slabesc (si dupa iarna sedentara se vede).

  Răspundeți la acest comentariu
 3. Iluminat public
  Iluminat public martie 14, 14:52

  @Ilie Georgeta: decat sa tii posturi mai bine ai invata romaneste, probabil oricum nu vorbesti alta limba.

  Toxinele de care vorbesti sunt doar in mintea ta, bagate cu sarguinta de catre cei care se chinuie sa-ti vanda tot felul de tratamente naturiste. Orice dieta, ca si orice tratament, este un compromis intre substante folositoare si „toxine” de aceea avem ficat, rinichi si intestin gros, sa eliminam sau sa descompunem aceste toxine.

  Despre post ca o forma de divinizare a „zeilor” nu pot sa spun decat ca e o aberatie, inventata de sacerdoti sa mareasca importanta religiei fata de celelalte componente ale vietii noastre. Zeitatilor nu le pasa ce mancam noi, cum noua nu ne pasa ce mananca furnicile din musuroi.

  Răspundeți la acest comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *

 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • YouTube
 • RSS Feed
Jidveihttp://www.mustdejidvei.ro
coral impex
Azomures
Platinia Living in Luxury
Slide1

Urmărește-ne!

Napoca-Taxi-02

Doi proprietari

2proprietari