Vocea Transilvaniei

 Breaking News

Adolescentă din Covasna, umilită într-un spital din Cluj pentru că nu vorbea românește. UDMR a depus o plângere la CNCD

Cluj
Adolescentă din Covasna, umilită într-un spital din Cluj pentru că nu vorbea românește. UDMR a depus o plângere la CNCD

Foto: http://www.gandul.info/

loading...
🕔 sâmbătă, 20 februarie 2016, 18:30

UDMR a depus o plângere la CNCD în cazul unei adolescente de 17 ani din judeţul Covasna care, internată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, ar fi fost umilită de un medic pentru că nu vorbea româneşte. Unitatea medicală clujeană nu poate verifica acest caz, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat al UDMR, Uniunea a depus plângerea la CNCD în cazul unei fete din comuna Tălişoara, judeţul Covasna, care, în urma unui accident suferit în municipiul Cluj-Napoca, a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, unde ar fi fost umilită şi jignită de către personalul medical pentru că nu vorbea corect limba română şi nu avea posibilitatea de a se adresa în limba maternă personalului medical.

„Este de neconceput ca, din cauza apartenenţei etnice sau a abilităţii lingvistive, un pacient să fie supus umilinţei şi discriminării din partea medicilor care îl tratează. Este inadmisibil ca, în sistemul de sănătate din România, actul medical să fie însoţit de discriminarea şi umilirea pacientului”, se arată în comunicat.

În plângerea formulată, UDMR invocă încălcarea gravă a drepturilor lingvistice în cazul fetei de etnie maghiară.

”Orice caz de acest gen, în care au loc încălcări ale drepturilor minorităţilor, trebuie semnalat autorităţilor competente, solicitându-se remedierea pe cale legală, deoarece nu este posibil ca, zilnic, drepturile individuale ale maghiarilor din România să fie încălcate. Ar fi fost de bun simţ şi poate mult mai uman ca personalul medical să fie preocupat de tratarea pacientului, fără a căuta pretexte pentru a-l insulta, cerându-i socoteală pentru necunoaşterea limbii române”, scrie, în comunicat, preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.

În textul plângerii înaintate CNCD, Uniunea arată că „drepturile pacientei au fost încălcate, iar în vederea obţinerii dovezilor, organizaţia a luat legătura cu familia fetiţei, pentru a solicita detalii concrete referitor la cele întâmplate”.

Preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a declarat că umilinţa a constat în faptul că medicul a dat prioritate faptului că adolescenta nu vorbeşte româneşte, nu tratării ei.

La rândul său, preotul unitarian Racz Norbert, care a asistat la internarea adolescentei la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, a declarat că fata a participat, sâmbăta trecută, la Cluj-Napoca, la un concurs de recital de poezie organizat de asociaţia de tineret a Bisericii Unitariene, iar seara a plecat cu o prietenă. La o intersecţie din centrul oraşului, un autobuz a trecut cu o roată peste piciorul drept al fetei.

„Am dus-o la UPU la Spitalul de Copii, pentru că are 17 ani, iar de gardă era doctorul Ioan Dobrescu, care a sesizat că fata nu vorbeşte limba română şi s-a întrebat cum este posibil să nu vorbească limba română dacă trăieşte în România. Cu asta a început medicul”, a spus Racz.

Fata a fost internată, iar duminică au venit părinţii din judeţul Covasna, însă, întrucât nici ei nu vorbesc româneşte, aceştia i-au cerut preotului să îi asiste la discuţia cu medicul pentru a afla informaţii despre diagnostic şi tratament.

„Luni am fost cu mama şi fata în salon şi doctorul m-a trimis afară, spunând că nu am ce să caut acolo. Am încercat să îi explic că mama fetei nu vorbeşte limba română prea bine şi nu înţelege fraze complexe, iar doctorul s-a supărat şi mi-a spus să ies afară. Medicul i-a spus femeii ce diagnostic are fata, dar ea nu a înţeles. Eu am plecat şi a rămas o colegă de-a mea să ajute la comunicare, iar când medicul a reintrat în salon s-a supărat şi a spus că externează fata, deşi a fost rugat să o mai lase internată încă o noapte, pentru că mai avea dureri şi nu avea unde să fie dusă”, a afirmat Racz Norbert.

În opinia acestuia, refuzul doctorului Dobrescu de a permite comunicarea familiei cu el reprezintă „o discriminare pe motiv că membrii familiei nu înţeleg limba română atât de bine încât să ştie despre ce e vorba în diagnostic”.

„Nu este ceva normal ca familia respectivă să fie expusă la aşa ceva. Problema a fost comportamentul doctorului cu familia. A mai fost şi o asistentă care şi ea se întreba de ce fata nu înţelege limba română. S-a întâmplat această discriminare pe motive etnice”, a spus Racz Norbert.
Fata a fost externată luni, acum este acasă în Covasna şi nu necesită alte intervenţii medicale.

La rândul său, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, Călin Lazăr, a declarat corespondentului MEDIAFAX că instituţia nu poate verifica acest caz întrucât părinţii fetei nu au depus nicio sesizare.

„Părinţii nu au depus nicio sesizare, am tot aşteptat să vină. Restul sunt aşa-zişi martori, nu a venit nimeni să ne spună exact ce s-a întâmplat, îmi trebuie o detaliere a faptelor ca să pot cere o notă explicativă acelui doctor care ar fi putut să aibă un mod inadecvat de adresare şi pentru pacienţii de limbă română, nu numai pentru cei de etnie maghiară. Se poate analiza incidentul dacă părinţii depun o sesizare, este Consiliul Etic, se verifică ce exprimare a fost. Actul medical a fost făcut până la capăt în acest caz, aşa cum trebuie, a fost îngrijită fata”, a spus Lazăr.

Întrebat cum comentează sesizarea CNCD, Călin Lazăr a afirmat că aşteaptă o hârtie oficială în acest sens.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte VOCEA TRANSILVANIEI pe FACEBOOK!
 
loading...

Comments

comments

30 comentarii

 1. intrebari
  intrebari februarie 20, 21:42

  Daca mergem in Covasna ni se da translator? N-am stiut ca in Romania trebuie translator pentru cetatenii romani care invata la scoala limba romana. E handicapata mintal, fata asta? chiar si atunci tot ar trebui sa inteleaga, doar daca e intr)un stadiu avansat de handicap sau surdo-muta.

  Răspundeți la acest comentariu
  • costa
   costa februarie 21, 18:17

   Intradevar, dupa 17 ani traiti in Romania, este absolut de neinteles cum de nu a invatat macar basicul acesteei limbi. Poate ca saraca chiar are ceva la mansarda si nu merita atita deranj

   Răspundeți la acest comentariu
  • RE: Intrebari
   RE: Intrebari februarie 22, 20:02

   In Covasna toata lumea are posibilitatea de a vorbi in limba romana in institutiile publice! Ca persoanele fizice au greutati lingvistice, asta e altceva. Poate ca la o firma privata nu te inteleg perfect, dar la SPITAL, politie, gara, primarie, prefectura, etc poti vorbi linistit romaneste. Sovini bolnavi, ce sunteti! Chiar nu intelegeti ca nu era vorba despre cumparaturi de paine la o alimentara. S-a intamplat intr-un SPITAL cu un COPIL! (Nici copii romani nu vorbesc perfect romaneste, cei sub 1 an, chiar de loc! Afara cu ei din tara!)

   Răspundeți la acest comentariu
 2. L9
  L9 februarie 20, 22:16

  Dacă vrea să fie tratată cum trebuie să se ducă în Ungaria sau să învețe limba română. Mă-sa nu știe, ta-su nu știe, ea nu știe… Nimeni nu le interzice să știe ȘI maghiara. Ce-i drept, nimeni nu o obligă să știe româna, dar să nu aibă pretenția să o înțeleagă ceilalți. Medicul nu avea nici el nicio obligație să-l asculte pe preot că dacă preotul mințea sau nu se exprima cum trebuie nici el, medicul se putea face responsabil de malpraxis. Dacă umbla cu un traducător autorizat după ea era altceva…

  Comunități întregi din trei județe nu știu româna, dar vor autonomie… în condițiile în care Harghita și Covasna sunt falimentare… Cele mai mari consumatoare nete de la bugetul de stat (cheltuielile cu oamenii prin ajutoare sociale, salarii, îngrijiri etc. depășesc de câteva ori veniturile din taxe și impozite). Dacă mâine s-ar da autonomie într-o lună ar muri de foame că pensiile, curentul, apa, salariile nu vor mai fi plătite de România. Și nici Ungaria nu-i vrea, în realitate.

  Răspundeți la acest comentariu
 3. mahmurel
  mahmurel februarie 21, 00:42

  uite inca un bun motiv sa inveti romana in Romania… daca erai 1/2 ungur in Ungaria si sufereai un accident, fara sa poti sa-i spui chirurgului ungur ce te doare , crezi ca era vreo diferenta ?

  Răspundeți la acest comentariu
 4. adi
  adi februarie 21, 08:08

  Daca te afli in Franta sau Anglia si mergi la doctor dar nu poti sa te exprimi in limba franceza ,engleza (pentru ca nu o stii )iti cauti un interpret (oficial sau un prieten care sa te ajute)….De ce acolo e normal sa le vorbesti medicilor in limba oficiala a tarii respective si aici in Ro nu e neaparata nevoie ?

  Răspundeți la acest comentariu
 5. mirc
  mirc februarie 21, 09:17

  fugiti dracu in ungaria voastra draga pana nu e gata gardul lui Orban !!

  Răspundeți la acest comentariu
 6. Marius
  Marius februarie 21, 09:33

  Nu este normal sa nu stie limba romana! Dar se face prea multa valva din orice caz de genul asta, asa cum romanii au analfabetii lor, asa au si ungurii…oameni de la tara, fara multa carte si educatie.Referitor la alte afirmatii pe aici, eu nu vorbesc si nu cunosc limba maghiara, in afara catorva cuvinte, dar va pot spune sincer ca am fost prin Covasna si Harghita, am cerut si am vorbit in romaneste si am fost servit si primit orice informatie in mod normal fara se uite cineva urat sau sa se faca ca nu aude…Repet, in mod normal si cu o minima educatie, trebuie sa cunosti limba tarii in care te-ai nascut si traiesti, chiar daca o vorbesti cu accent sau nu la nivel academic!

  Răspundeți la acest comentariu
 7. paul ivan
  paul ivan februarie 21, 10:47

  CONSTITUTIA ROMANIEI obliga cetatenii romana SA CUNOASCA LIMBA ROMANA. Cine nu cunoaste sau ignira limba romana, nu este cetatean roman iar cetatenia trebuie ridicata. Strainii care devin cetateni romani sunt obligati sa cunoasca limba romana, istoria si geografia tarii, drapelul si imnul taraii. Cine nu cunoaste si nu respecta aceste valori, nu este cetatean roman. Adolescenta nu a respectat aceste valori ale tarii, iar cei de la Spitalul din Cluj Napoca nu au savirsit nici o discriminare.

  Răspundeți la acest comentariu
 8. Dimulescu Andreea
  Dimulescu Andreea februarie 21, 12:16

  Domnul Andrei Didas, permite-mi sa-ti pun o întrebare… Tu în locul ace

  Răspundeți la acest comentariu
 9. Dimulescu Andreea
  Dimulescu Andreea februarie 21, 12:22

  Domnul Andrei Didas, permite-mi sa-ti pun o întreb….Dacă ai pleca în alta tara ai vorbi în limba romana??? Stai…știu răspunsul tău…Tu nu observi ca ești contra la zeci de persoane care au comentat aici??? La zeci de persoane care gândesc, care sunt destul de mature încât să-și dea cu părerea….pe când tu..Ai fost sigur pe tine de un lucru pana ai ajuns sa te scoți tot tu singur ca sa nu te faci de ras…dar.. Prietene…Deja rade lumea de tine…cred ca tu ar trebui sa fi cel care trebuie sa părăsească tara!

  Răspundeți la acest comentariu
 10. CRIS
  CRIS februarie 21, 14:40

  Pai dupa nume doctorul Dobrescu era roman care nu stia ungureste, ca doar nu pot fi obligat sa invat ungureste daca stau intr-o zona de ,,risc,,….deci daca vii la doctor intr-o unitate de stat trebuie sa ai interpret sau sa vorbesti limba oficiala a tarii respective nu a tinutului si asta este valabil peste tot in lume. Dar cum Romania este o tara bananiera unde ungurii au prins nas orice este posibil!

  Răspundeți la acest comentariu
  • Doris
   Doris februarie 23, 17:18

   Au prins nas, pentru ca nu le-a dat nimeni peste el! Nerusinatii astia de la UDMR baga mereu zazanie si se plang mereu din orice, ca le sunt incalcate drepturile, desi ei le calca pe ale noastre constant. Dar cine sa-i puna la punct?

   Răspundeți la acest comentariu
 11. Europeanul
  Europeanul februarie 21, 15:06

  Constitutia Spaniei, art 3:limba castiliana este limba oficiala a Spaniei.
  Toti spaniolii au datoria sa o cunoasca si au dreptul sa o foloseasca

  Răspundeți la acest comentariu
 12. Ștefan
  Ștefan februarie 21, 15:46

  Tânăra ”maghiară” își va lua la anul – ca atâția alți minoritari – examenul de Bacalaureat la limba română, fără probleme. Moapte bună, Minister al ”Educației”!

  Răspundeți la acest comentariu
 13. ely
  ely februarie 21, 15:51

  Dragii mei unguri mi-ati dat o idee, ca tot nu am reusit sa invat cum trebuie limba greaca, o sa-i pun pe greci sa invete limba romana.Dar stiti ce se intimpla, daca merg la medic si nu stiu limba cum pot sa-i spun ce ma doare, eu ii arat la cap si el ma trateaza de c…r, pardon.
  o intrebare prieteneasca cum se va descurca in viata aceasta copila?
  In prostia lor extremista parintii i-au insuflat ca nu trebuie sa stie romaneste,…..pacat limba oficiala este romana.
  Medicul si-a facut datoria si ar trebui sa le fie rusine sa il acuze de ceva dar, pot fi alte cazuri mai grave in care va avea de suferit daca nu stie limba tarii in care traieste.
  Cit despre teritoriu, scoteti-va din cap ca va fi vreodata in centrul Romaniei pamant unguresc, a-ti luat prea mult singe pentru acest teritoriu. De vina este Comunitatea Europeana care va da apa la moara….dar nici asta nu mare are mult de trait. Cit despre umilinta, va amintesc cazul in care o fata cam de aceeasi virsta a fost umilita in propria tara ca si-a pus o panglica cu tricolorul romanesc la o scoala din Romania careia ii apartine acest autoproclamat Tinut Secuiesc,atunci nu a mai facut nimeni reclamatii,nicaieri.
  Rusine!aici v-ati nascut, traiti aici si cine stie poate o sa si muriti, dar prostia voastra nationalista nu se vindeca.Suferiti de o boala grava iar medicina nu o poate vindeca, nici chiar daca vorbiti numai ungureste.

  Răspundeți la acest comentariu
 14. mihaila nicolaie
  mihaila nicolaie februarie 21, 15:59

  ce mai e normal in tara asta ?mai nimic .fetita nu stie limba romana cine-i de vina ?parintii.asa ca numai turnati gaz pe foc degeaba si aduceti acuze inutile.

  Răspundeți la acest comentariu
 15. Marian
  Marian februarie 21, 16:04

  Si cine va angajeaza pe voi care nu stiti limba Romana?

  Răspundeți la acest comentariu
 16. Viorel
  Viorel februarie 21, 17:28

  Asta ar fi trebuit sa fie o preocupare a UDMR-ului ;sa lupte pentru eradicarea analfabetismului.De inteles ca parinti sa nu cunoasca limba romana dar o tanara de 17 ani participanta la o competie de recitare sa nu inteleaga romana?Autosegregarea propagata de liderii comunitatii maghiare creeaza situatii aberante.Eu ii rog pe lideri sa isi asume rezultatele acestrei politici segregatitioniste.Inteleg ca nu se doreste pastrarea identitatii ,cu care toti suntem de acord, ci se considera o impurificare cunoasterea limbii romane.Si preotul (pastor) se crede slujitor al lui Cristos.Sa caute in profunzimea demersului si poate va intelege ce se intampla.Di relatare nu rezulta ca nu a fost ajutata si tratata corect ca si pacient.Luccru pentru care eu ca si roman l-as fi condamnat fara cea mai mica ezitare.Un lucru ar trebui sa inteleaga anumite persoane prezente in acest episod ca inainte de a apartine unei nationalitati trebuie sa fim OAMENI.Atunci cand cineva nu este om nici nu mai conteaza ce limba vorbeste.Eu sunt mai intai om si apoi roman.Cautati-va bine in profunzime si aflati sunteti mai intai.Multa sanatate fetei si poate ca va intelege ca intr-o buna zi va trebui sa ajute un roman si nu va putea pentru ca nu comunica in romana si ca bun crestin nu e cel mai crestineste.

  Răspundeți la acest comentariu
 17. jenica labirint
  jenica labirint februarie 21, 18:58

  Daca medicul a comentat inabilitatea pacientului de a vorbi romaneste, a gresit. Pe de alta parte, declaratia UDMR ar fi trebuit sa adauge protestului indreptatit si o recomandare pt etnicii maghiari: sa invete totusi ceva romaneste pentru a putea comunica in limba oficiala a tarii in care traiesc. Dar probabil ca asta nu se va intampla prea curand, deoarece UDMR – ca si celelalte organizatii ale maghiarilor din RO – nutreste un nedisimulat dispret fata de tot ce e inseamna Romania, cu bune si cu rele, ca peste tot.

  Răspundeți la acest comentariu
  • vlad
   vlad februarie 22, 09:29

   nu a gresit cu ABSOLUT NIMIC !!! SI TU TE-AI FI =MIRAT= IN LOCUL LUI! ORICUM SUNTEM PREA TOLERANTI CU NESIMTIREA SA ZICEM A UNORA …UNGURI DIN TRANSILVANIA … CAND CERI O PAINE .. SA CUMPERI … LA TINE IN TARA … NEM TUDOM TI SE RASPUNDE !!!!!!!!!!!!!!!
   MAI SCUTESTE-MA !!!!!!!!!

   Răspundeți la acest comentariu
 18. avram
  avram februarie 22, 10:33

  Doctorul sa is-i faca meseria conform juramintului care la facut la terminarea faculitati,anul trecut in Munte Negru sa rasturnat un autobuz cu turisti Romani, doctorii din Munte Negreni nu i-a intrebat daca stiu Sirbeste,i-a ajutat pe ranitii.

  Răspundeți la acest comentariu
  • C.Nedelcu
   C.Nedelcu februarie 22, 19:44

   Avram, taci din din gura ca esti prost. Cum nici macar cu google translator nu esti in stare sa scrii corect in limba romana trag concluzia ca ori esti ungur, ori esti tigan. Traiesti in Romania si trebuie sa cunosti limba romana. Nu esti in stare sa te faci inteles, mars in tara in care poti sa comunici. Clar?

   Răspundeți la acest comentariu
 19. Alex
  Alex februarie 22, 12:14

  Tare mi-e teama ca doctorul a adreasat o intrebare de genul „traiesti in romania si pana la varsta asta nu cunosti limba romana” si dintr-o fraza s-a trezit UDMR-ul si agentii lor nationalisti…cei care stiu romaneste si una spun in romaneste si alta in maghiara. Continua sa isi conserve nationalismul intentionat, pentru ca maghiarii care traiesc in Romania si vorbesc si limba romana nu au nici o problema in a-si pastra identitatea nationala. Pur si simplu inteleg mai multe, mai ales despre modul in care nationalistii maghiari ii folosesc in lupta politica. Cunoasterea inseamna putere. Ca maghiar in Romania, e simplu sa cunosti si romana. Trebuie doar sa vrei. Daca stai intr-un sat toata viata si te plimbi intre biserica si casa, presa ti-o citesc parintii si televiziunea locala este urmarita doar in limba maghiara, nu ai cum sa inveti romaneste, daca nu vrei. Conflictul istoric mai are foarte mult pana la rezolvare. Tinerii care isi deschid ochii inteleg mai multe si nu ii baga in seama pe politicienii care se folosesc de oameni. Sau cei care invata sa butoneze un calculator iau niste banuti ca sa sustina un conflict, vezi troll-ul de mai sus.

  Răspundeți la acest comentariu
 20. ana
  ana februarie 22, 13:20

  indiferent de etnie….ii obligatoriu sa cunosti limba romana.daca esti cetatean roman, unde in alta tara..se intampla asa ceva??? cand depui juramantul ptr cetatenie… si nu cunosti istoria si limba acelei tari… esti un nimeni ptr tara respectiva. cei din etnia maghiara ..nu se intreaba ..cum se vor descurca acesti copii in viata..cu joob-urile cu institutiil si pana la urma cu orce, fara sa cunosti limba romana? ca doar nu sunt inconjurati de garduri maghiare..;)

  Răspundeți la acest comentariu
 21. Iluminat public
  Iluminat public februarie 22, 16:28

  Pai de unde s-au prins respectivii ca au fost umiliti, daca nu vorbeau limba si nu au avut traducator?

  Ce s-a intamplat e o bariera de comunicare. Diagnosticul e o fraza complicata, nu-i un dihotom ca de exemplu „sanatos” / „bolanv”. Rusine celor care locuiesc in Romania si nu sunt in stare sa vorbeasca romaneste.

  @Ana: pai ei sunt nascuti in Romania (Covasna e in Romania), nu depun juramant de cetatenie. Tu de unde ai venit, daca a trebuit sa depui juramant?

  Răspundeți la acest comentariu
 22. ioan
  ioan februarie 23, 11:02

  Pur si simplu manipulare a nationalistilor maghiar,mai bine zis a ,,fratilor ,,lui Beke,Oare nu aveau de gind sa-l,pe bietul doctor.Asa ne trebuie daca guvernele de DUPA n-au introdus in locul Latinei,Istorieisi Romanei a 7Maghiarei.

  Răspundeți la acest comentariu
 23. ioan
  ioan februarie 23, 11:06

  Pur si simplu manipulare a nationalistilor maghiar,mai bine zis a ,,fratilor ,,lui Beke,Oare nu aveau de gind sa-l,pe bietul doctor.Asa ne trebuie daca guvernele de DUPA n-au introdus in locul Latinei,Istorieisi Romanei a Maghiarei.(si a Rusei).Ca de englezo-americana ce sa mai vorbim?7

  Răspundeți la acest comentariu
 24. ioan
  ioan februarie 23, 12:27

  Daca vreţi să mai trăiţi cât de cât bine în viitorul apropiat ,ROMÂNILOR din Transilvania învăţaţi ungureşte.Cu ce guvern avem acesta_i ,,viitorul,,
  :

  Răspundeți la acest comentariu
 25. ioan
  ioan februarie 23, 14:11

  Sa i se retina profesoarei de Romana a domnisoarei salariul pe cel putin un an!!

  Răspundeți la acest comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu *

 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • YouTube
 • RSS Feed
Jidveihttp://www.mustdejidvei.ro
coral impex
Azomures
Platinia Living in Luxury
Slide1

Urmărește-ne!

Napoca-Taxi-02

Doi proprietari

2proprietari